Nasze motto...

"Każdy, u schyłku swego życia, powinien otrzymać należną pomoc w godnym przeżyciu ostatnich lat, a każda rodzina wsparcie w opiece nad seniorem rodu"

Działalność szkoleniowa

Działalność fundacji postanowiliśmy skupić w pierwszym rzędzie na przygotowaniu profesjonalnych szkoleń przeznaczonych dla osób, które już opiekują się osobą straszą lub swoje przyszłe życie chcą poświęcić asyście osoby starszej.

Zobacz więcej

Obiady na kółkach

Z myślą o tych seniorach, którzy mieszkają samotnie, mają problemy z poruszaniem się lub po prostu nie mają już chęci i siły gotować obiadów tylko dla siebie, stworzyliśmy specjalną ofertę „Obiady na Kółkach”

Zamów

Szkolenia

Fundacja otrzymała wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych pod numerem 2.30/00100/2014

Wszystkie proponowane przez nas szkolenia odbywają się w grupach 10-15 osobowych, w  siedzibie Seniorów „NA 3 PIĘTERKU” w Poznaniu przy ul. Św. Marcin 58/64 (windy).

Istnieje także możliwość przeprowadzenia szkoleń w terenie (pod warunkiem zebrania odpowiedniej liczby chętnych)

Kadra kształcąca to: lekarze z doświadczeniem w zakresie geriatrii, interny oraz intensywnej opieki medycznej. Pielęgniarki z tytułem magistra pielęgniarstwa lub posiadające tytuł specjalisty w dziedzinie pielęgniarstwa oraz minimum pięcioletni staż pracy w zawodzie oraz psycholog z doświadczeniem w zakresie pracy z pacjentem starszym, rehabilitant z co najmniej pięcioletnim stażem pracy, ratownik medyczny i informatyk.

Forma i warunki zaliczenia szkoleń.

Szkolenia kończą się sprawdzeniem przyswojonych przez kursantów umiejętności. Po pozytywnym zaliczeniu przez komisję egzaminu końcowego uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia kursu.

1.     Warsztaty zabiegów pielęgnacyjnych – wersja skrócona

• Techniki zmiany pozycji ciała pacjenta leżącego : unoszenie, podnoszenie.
  • Pielęgnacja codzienna: toaleta i zabiegi higieniczne, strategia przeciwodleżynowa

Czas trwania warsztatów: 4 godziny

Orientacyjny koszt warsztatów dla jednego uczestnika (grupa 15 osobowa) 150,00 zł

2.     Warsztaty zabiegów pielęgnacyjnych  z chorym o różnym stopniu niepełnosprawności.

• pomoc w podstawowych czynnościach życiowych pacjenta (karmienie, toaleta i zabiegi higieniczne, metody unoszenia i zmiany pozycji)
    • zabiegi aktywizujące funkcje życiowe – nauka właściwego oddychania, ćwiczenia usprawniające krążenie obwodowe
    • spotkania z psychologiem (jak radzić sobie w kontaktach z podopiecznym)

Czas trwania warsztatów :10 godzin

Orientacyjny koszt warsztatów dla jednego uczestnika (grupa 15. osobowa)   360,00 złotych.

Program kursu doskonalącego, stopień podstawowy „Senior - asystent seniora” jest skierowany przede wszystkim do osób, które po zakończeniu aktywności zawodowej zechcą zostać asystentami starszych, samotnych osób – swoich sąsiadów bądź znajomych.

Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej. Liczba godzin dydaktycznych w ramach kursu wynosi ogółem 22 godziny, w tym:

Kształcenie teoretyczne – 7 godzin wykładowych

Kształcenie praktyczne - 15 godzin warsztatowo-ćwiczeniowych

Orientacyjny koszt warsztatów dla jednego uczestnika (grupa 15. osobowa) 670 złotych.

Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych, które swe życie zawodowe wiązałyby z opieką nad osobami starszymi o różnym stopniu sprawności psychomotorycznej zarówno w domu, jak i placówkach opiekuńczych. Kurs daje możliwość zapoznania się z podstawowymi problemami geriatrii i opieki nad tymi osobami.
Program kursu doskonalącego dla asystentów osób starszych w warunkach domowych składa się z części teoretycznej i praktycznej. Liczba godzin dydaktycznych w ramach kursu wynosi ogółem 55 godzin, w tym:

Kształcenie zawodowe teoretyczne – 18 godzin wykładowych

Kształcenie zawodowe praktyczne - 37 godzin warsztatowo-ćwiczeniowych.

Program kursu doskonalącego dla asystentów osób starszych w warunkach domowych i w placówkach opiekuńczych składa się z części teoretycznej i praktycznej. Liczba godzin dydaktycznych w ramach kursu wynosi ogółem 86 godzin, w tym:

Kształcenie zawodowe teoretyczne – 28 godzin wykładowych

Kształcenie zawodowe praktyczne - 58 godzin warsztatowo-ćwiczeniowych plus w razie zapotrzebowania nauka języka obcego (niemiecki, angielski).