Projekty 2019 rok

Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego

Szkolenie „Asystent seniora z niepełnosprawnością”, które przygotowaliśmy wspólnie z Katedrą Geriatrii i Gerontologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz Okręgową Izbą Pielęgniarek i Położnych w Poznaniu, i które zgłosiliśmy w bieżącym roku do konkursu ofert ogłoszonego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego na realizację zadania w dziedzinie pomocy społecznej otrzymało dofinansowanie. Dzięki temu, w ramach zadania publicznego: „Realizacja działań na rzecz wsparcia rodzin i opiekunów osób starszych niesamodzielnych” będziemy prowadzić szkolenie „Asystent Seniora z Niepełnosprawnością” .

Przygotowaliśmy dwie edycje szkoleń „Asystent seniora z niepełnosprawnością” dla mieszkańców miasta i gmin Oborniki oraz gminy Dopiewo.

Opracowany schemat szkolenia zawsze jest ten sam. Szesnastogodzinne spotkania odbywały się przez cztery dni. Dwa pierwsze to wykłady dla wszystkich uczestników.

Podczas pierwszego dnia dr n. Med. Ewa Zasadzka w trakcie czterogodzinnego spotkania prowadziła wykłady na temat postępowania z osobą starszą niepełnosprawną oraz zapoznawała ze specyfiką procesu starzenia a także z najczęściej występującymi dolegliwościami i objawami chorobowymi u osób starszych. (zdjęcia).

Drugi dzień szkolenia to dwa spotkania:

Mgr Aleksandra Wielik-Nowak, specjalista w dziedzinie ratownictwa medycznego prowadzi zajęcia z podstawowych zasad udzielania pierwszej pomocy. Uczestnicy szkolenia poznają zasady wykonywania resuscytacji krążeniowo –oddechowej, uczą się jak udzielić pomocy w zadławieniu oraz w  sytuacji nagłego zachorowania (nagłe zatrzymania krążenia, udar mózgu, napad drgawkowy, hipo/hiperglikemia, zatrucia, omdlenia, przegrzanie organizmu, duszność, ból w klatce piersiowej). (zdjęcia)

Kolejne dwie godziny to spotkanie z dr n. med. Anną Klatkiewicz, psychologiem i psychoterapeutą z zakresu psychologicznych aspektów sprawowania funkcji asystenta osoby niepełnosprawnej lub starzejącej się z elementami komunikacji interpersonalnej. Słuchacze nabywają umiejętności nawiązywania i podtrzymywania kontaktu z osobą podopieczną, rozwiązywania trudnych sytuacji interpersonalnych w relacji z osobą podopieczną a także uczą się jak radzić sobie ze stresem i sytuacją przeciążenia. (zdjęcia)

Trzeci i czwarty dzień szkolenia odbywa się w podziale na dwie grupy. Naprzemiennie uczestnicy mają spotkania z dwiema pielęgniarkami.

Mgr Jolanta Plens-Gałąska omawia czynności dnia codziennego opiekuna, a w szczególności zaprojektowanie planu opieki. Kolejnym moduł dotyczył sposobu odżywiania i karmienia seniora z propozycjami przykładowych jadłospisów. Pani mgr omawia sposoby odżywiania za pomocą sondy żołądkową lub przetokę żołądkową ( gastrostomię). Kolejny temat związany jest z problemami oddawania moczu połączony z nauką wykorzystania najnowszej generacji cewników. (foto do tekstu)

Licencjonowana pielęgniarka Katarzyna Waraczewska-Wiese, specjalista w geriatrii oraz długoterminowej opiece rehabilitacyjnej oraz leczeniu ran prowadziła warsztaty z zabiegów pielęgnacyjnych, a w szczególności: toalety seniora, mycia całego ciała w łóżku i higieny części intymnych oraz stosowania i zakładania podkładów, pielucho-majtek u osoby leżącej. Uczyła bezpiecznego przekładania podopiecznego z wózka do łózka, zmian pozycji ułożeniowych w łóżku oraz ubierania osoby leżącej. Omawiała szeroko profilaktykę przeciwodleżynową z demonstracją najnowszych sposobów a także demonstrowała udogodnienia zapobiegające powstawaniu odleżyn( krążki, wałki, poduszki żelowe, drabinki). (foto)

Po raz kolejny zawitaliśmy w Obornikach, tym razem w czerwcu b.r., przy współpracy z Fundacją „Na prostej drodze” , przeprowadziliśmy bezpłatne szkolenie dla opiekunów osób niezależnych „Asystent seniora z niepełnosprawnością” współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Podczas szkolenia w Obornikach, przez wszystkie cztery dni, walczyliśmy z nieprawdopodobnymi upałami. Niestety, nie wszyscy uczestnicy dali radę przetrwać czterogodzinne spotkania w nieklimatyzowanej sali. Niektóre z zapisanych osób po prostu  nie dały rady nawet dotrzeć na zajęcia. Najwytrwalsi dali radę i ćwiczyli, słuchali i zaliczyli cały  cykl szkolenia. Jak zwykle dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z udzielania pierwszej pomocy w sytuacji zagrożenia życia, a także warsztaty z opieki nad osobą leżącą.

W Gminie Dopiewo zawitaliśmy już po raz czwarty. To dowód na to, że nasze szkolenie wciąż cieszy się dużą popularnością. Także i tym razem przeprowadziliśmy go dzięki świetnej współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej, z którym to podpisaliśmy umowę partnerską. Miło nam było szczególnie, że w szkoleniu uczestniczyła dyrektor OPS, pani Czesława Leciejewska. Wśród uczestników było także czterech panów, którzy bardzo aktywnie brali udział w zajęciach. Po czterodniowych wykładach i ćwiczeniach, zaliczeniu sprawdzianów, wszyscy, tj. 36 osób otrzymało certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu oraz książki – poradniki dla opiekunów osób starszych wydanych przez naszą fundację.

Projekt współfinansowany ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego

Tekst ogólny